- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
România, Bulgaria și Grecia au agreat crearea unui coridor de mobilitate militară cu relevanță NATO
Getting your Trinity Audio player ready...
|
În contextul summitului NATO de la Washington, România, Bulgaria și Grecia au semnat un acord pentru crearea unui coridor de mobilitate militară de relevanță strategică pentru NATO, a declarat joi ministrul apărării, Angel Tîlvăr, citat de Agerpres.
“Unul din lucrurile pe care le-am agreat împreună cu omologii mei din Bulgaria și din Grecia se referă la mobilitate”, a afirmat ministrul Tîlvăr, subliniind importanța componentelor logistice și de aprovizionare în susținerea pregătirii și planurilor regionale ale Alianței. “Este foarte bine că am obținut acest coridor și aprobarea pentru acest coridor, pentru că el va fi un coridor de relevanță NATO. Deci ne așteptăm ca NATO să se implice și inclusiv financiar”, a adăugat el.
Întrebat despre eventualele constrângeri impuse constructorilor pentru realizarea acestei infrastructuri, Tîlvăr a explicat că există cerințe specifice legate de utilizarea lor din punct de vedere militar. “Este vorba de anumite cerințe care au relevanță în planul utilizării lor și din punct de vedere militar”, a spus el.
În ceea ce privește orizontul de timp necesar pentru modernizare, ministrul a declarat că acest aspect va fi gestionat de experți, „după ce decizia a fost luată la nivelul nostru”.
Angel Tîlvăr a semnat miercuri scrisoarea de intenție pentru crearea acestui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria și Grecia. Proiectul vizează optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde cerințelor de mobilitate militară, crearea unor rute de aprovizionare (rutiere și feroviare) între statele participante, reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză, ținând cont de inițiativele NATO și naționale.
Proiectul va beneficia de inițiativele existente la nivelul Uniunii Europene și va promova o abordare coordonată între NATO și UE în domeniul mobilității militare. Implementarea acestuia la nivel național va necesita eforturi concertate între diverse instituții, implicând întregul spectru guvernamental.
Acest coridor de mobilitate militară reprezintă un pas important pentru asigurarea securității și eficienței operațiunilor NATO în regiune, reflectând angajamentul României și al partenerilor săi de a contribui activ la stabilitatea și apărarea colectivă a Alianței.